Pieprz czarny (dzięki zawartej w nim piperynie) od wieków stosowany był jako pomoc w utrzymaniu naturalnych funkcji trawiennych, czyli jako wsparcie trawienia i apetytu. Wspomaga również krążenie krwi przez drobne naczynia krwionośne i naczynia włosowate. Ekstrakt z pieprzu czarnego to także cenne właściwości antyoksydacyjne. Piperyna jest najobficiej występującym alkaloidem Piper nigrum, ponieważ stanowi około 98% wszystkich alkaloidów zawartych w pieprzu, w związku z tym zawartość piperyny przyjmuje się jako miarę całkowitej ostrości pieprzu. Zgodnie z danymi zebranymi w publikacji naukowej z 2016 r. dotyczącej piperyny, przykładem na to jest wykorzystywanie w tradycji chińskiej i indyjskiej pieprzu jako naturalnego środka wspomagającego np. w celu pobudzenia apetytu czy wsparcia trawienia. Ponadto, jak donoszą dostępne badania naukowe, piperyna wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwutleniające oraz (zgodnie z podanym wyżej artykułem naukowym) może przez to przejawiać działanie chemoprewencyjne.
Wartość odżywcza | 1 tabletka | |||
---|---|---|---|---|
Ekstrakt z nasion czarnego pieprzu- w tym piperyna | 27mg25,7mg | |||