Olej kokosowy nierafinowany jest naturalnym produktem pozyskiwanym z miąższu kokosa. Jest otrzymywany w procesie tłoczenia w zimnej temperaturze (do 40 stopni), nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony. Uważany za najzdrowszy olej ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych oraz kwasu laurynowego. Ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie niemal wszystkich układów i narządów w organizmie.
Wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu. Posiada silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.
Olej kokosowy stymuluje wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza. Poprawia metabolizm, dzięki czemu ułatwia redukcję masy ciała. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i odpornościowy. Idealny dla osób będących na diecie odchudzającej, dla sportowców oraz małych dzieci. Dobry dla alergików oraz wegetarian.
Obecność średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych sprawia, ze jest łatwostrawnym i szybko przyswajalnym tłuszczem. Zalecany osobom z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów, chorobami trzustki, celiakią, przewlekłą biegunką.
Olej kokosowy nierafinowany ma piękny, lekki zapach i delikatny smak orzecha kokosowego. Jest doskonałym składnikiem potraw i wypieków. Jest odpornym na wysokie temperatury, przez co wspaniale nadaje się do smażenia oraz pieczenia. Temperatura dymienia oleju kokosowego nierafinowanego wynosi ok 177 st C.
Dzięki swoim unikalnym właściwościom, pięknemu zapachowi oraz wysokiej zawartości składników odżywczych olej kokosowy ma zastosowanie również w kosmetyce. Głęboko nawilżają i odżywiają skórę oraz włosy. Doskonale sprawdza się jako krem dla skóry suchej i odwodnionej. Ponadto obecność kwasu laurynowego doskonale zwalcza zmiany trądzikowe.
Zalety oleju kokosowego nierafinowanego:
-posiada delikatny zapach i smak kokosa
-tłoczenia na zimno, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony
-jest źródłem łatwostrawnego, dobrze przyswajalnego tłuszczu
-przyspiesza metabolizm, dzięki czemu ułatwia redukcję masy ciała
-nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej
-idealny dla osób będących na diecie odchudzającej, sportowców, małych dzieci, alergików i wegetarian
-poprawia wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza
-poprawia odporność
-działa nawilżająco i odżywiająco na skórę oraz włosy
-łagodzi zmiany trądzikowe
Wartość odżywcza produktu | 100g | % RI/RWS *(100g) |
| Wartość energetyczna | 3467kJ/ 828 kcal | 41% |
| Tłuszcz: w tym kwasy tłuszczowe nasycone: w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 92 g 87 g 4 g 1 g | 131% 435% - - |
| Węglowodany w tym cukry: | 0 g 0 g | 0% 0% |
| Białko | 0 g | 0% |
| Sól | 0 g | 0% |
*RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej ( 8400kJ/ 2000 kcal) *RI- Reference intake of an average adult ( 8400 kJ/ 2000 kcal) |
PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w temperaturze pokojowej.
INFORMACJA DLA ALERGIKÓW: Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów.
NALEŻY SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: Data (numer partii) na spodzie opakowania.