OstroVit BCAA 2-1-1 to suplement diety zawierający w składzie najwyższej jakości aminokwasy rozgałęzione BCAA, w najkorzystniejszym stosunku 2:1:1. Do tych aminokwasów należą: leucyna, izoleucyna, walina. Powinny być one dostarczane do organizmu, ponieważ należą do tzw. aminokwasów egzogennych - aminokwasów, których ludzki organizm nie potrafi sam wytworzyć. BCAA (Branched Chains Amino Acids) to aminokwasy rozgałęzione: leucyna, walina oraz izoleucyna. Owe związki nazywane są tak z racji rozbudowanego bocznego łańcucha w swojej chemicznej strukturze. Należą do grupy aminokwasów egzogennych, czyli niezbędnych w naszej diecie, gdyż nasz organizm sam nie potrafi ich produkować. Są nieodłączonym elementem syntezy większości białek, a ponad 30% naszych mięśni składa się właśnie z BCAA. Niewątpliwe jest, że BCAA w naszej diecie są fundamentalne, patrząc pod kątem nie tylko zdrowotnym, ale także budowania muskulatury, regeneracji po ciężkich treningach oraz redukcji tkanki tłuszczowej. Podaż BCAA powinna być zwiększona szczególnie u osób ciężko trenujących. Wraz ze wzrostem aktywności fizycznej, wzrasta zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy. Właściwości składników zawartych w OstroVit BCAA 2-1-1 Instant: - Przyczyniają się do zwiększenia wytrzymałości mięśniowej - Podczas stosowania BCAA obserwuje się zwiększenie lipolizy, czyli zwiększenia utleniania kwasów tłuszczowych - idealny suplement do redukcji tkanki tłuszczowej - Suplementacja BCAA zmniejsza po treningowe zmęczenie fizyczne oraz psychiczne - Wiele badań jednogłośnie wskazuje na działanie antykataboliczne (przeciwdziała rozpadowi białek w tkance mięśniowej) - Korzystanie z BCAA jako źródła energii - pozwala zaoszczędzić nam glikogen mięśniowy - Udowodnione działanie regulujące pracę neuroprzekaźników Składniki L-leucyna, L-walina, L-izoleucyna, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, aromaty, substancje słodzące: sukraloza, acesulfam K. Suplement diety. Zawiera substancje słodzące. Produkt może zawierać mleko (w tym laktozę), soję, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, owies, jaja, skorupiaki, ryby.