C 1,5k, znana również jako kwas L-askorbinowy, to witamina C z grupy niezbędnych rozpuszczalna w wodzie, której organizm ludzki sam nie jest w stanie wytworzyć. Jej stężenie sięga 1500mg w jednej kapsułce, co czyni ją najsilniejszą z jak dotąd znanych preparatów tego poroju. Odgrywa istotną rolę w biosyntezie kolagenu, L-karnityny oraz niektórych neuroprzekaźników, zapewniając korzyści zdrowotne, które są bezcenne we współczesnym środowisku. Ten silny przeciwutleniacz pomaga organizmowi zabezpieczać się i zwalczać wiele chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory, chroniąc także przed działaniem wolnych rodników. Poprawia w ten sposób funkcjonowanie układu odpornościowego i układu sercowo-naczyniowego. Pomaga również w regulacji ciśnienia krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału serca, łącznie z wystąpieniem czynników mu sprzyjających, takich jak wysoki poziom we krwi „złego” cholesterolu LDL czy trójglicerydów. Kolejną istotną rolą, jaką odgrywa witamina C, jest pomoc w zapobieganiu niedoborom żelaza, co jest szczególnie istotne dla wegan , gdyż zmniejsza to ryzyko wystąpienia anemii. Prócz tego witamina C tworzy swoisty system obronny dla skóry, wzmacniając jej naturalne bariery, dzięki czemu rany goją się szybciej, w czym istotną rolę odgrywa kolagen. Niedostateczne spożycie witaminy C często wywołuje szkorbut, przy którym występują objawy zmęczenia i znużenia. Istnieje także wiele badań klinicznych, które wskazują, że witamina C działa ochronnie na centralny układ nerwowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia demencji oraz dolegliwości związanych z pamięcią i procesami myślowymi, szczególnie spowodowanych przez procesy starzenia.
Wartość odżywcza | 1/2 kapsułki | %RWS | 1 kapsułka | %RWS |
---|---|---|---|---|
Witamina C (kwas askorbinowy) | 750 mg | 937,50% | 1500 mg | 1875% |