- Najczęściej kupowane
- Najczęściej oglądane
- Nazwa (A-Z)
- Nazwa (Z-A)
- Cena rosnąco
- Cena malejąco
- Producent (A-Z)
- Najlepiej oceniane
- Domyślnie
- Ostatnio dodane
- Ostatnio zmodyfikowane
- Najczęściej kupowane
- Najczęściej oglądane
- Nazwa (A-Z)
- Nazwa (Z-A)
- Cena rosnąco
- Cena malejąco
- Producent (A-Z)
- Najlepiej oceniane
- Domyślnie
- Ostatnio dodane
- Ostatnio zmodyfikowane
GLUTAMINA
Jest aminokwasem, który znany, jest również pod nazwą L-glutamina. To związek aminowy, który naturalnie, w niewielkich ilościach znajduje się w mięśniach człowieka. Ten aminokwas jest niezbędny do transportu azotu do układu mięśniowego. Glutamina jest niezbędna dla osób aktywnych fizycznie i sportowców, ponieważ jej zadaniem jest wspomaganie redukcji i budowy tkanki mięśniowej. Jest również składnikiem, który nieustannie je odżywia. Podczas wysiłku fizycznego w organizmie człowieka dochodzi do obniżenia poziomu glutaminy, a proces ten sprawia, że zmniejsza się nasza wytrzymałość i siła w mięśniach. Ma to również negatywny wpływ na procesy regeneracyjne uszkodzonych tkanek mięśniowych. Takie zmiany niekorzystnie wpływają na organizm sportowców. Po glutaminę należy sięgać przed aktywnością fizyczną, a przyczynia się ona do zahamowania procesów katabolicznych, a także zwiększa ochronę mięśni przed rozpadem tkanek. Glutamina jest związkiem aminowym, który szczególnie polecany jest dla osób, które chcą zredukować tkankę tłuszczową, a jednocześnie nie chcą naruszać mięśnie. Spożywanie glutaminy przyczynia się do zwiększenia wydajności i wytrzymałości organizmu. Dodatkowo korzystnie wpływa na pracę jelit i wspomaga pracę układu odpornościowego. Dzięki niej mięśnie są prawidłowo nawodnione, a także utrzymane są na stałej objętości. Przyśpiesza zdolności gojenia się ran, a także nasila procesy regeneracji. Jej spożywanie w odpowiednich stężeniach, jest w stanie zwiększyć produkcję hormonów.