Wymiary [cm]

A. Szerokość w klatce piersiowej
B. Długość całkowita

Wymiary [cm]

A. Szerokość w klatce piersiowej
B. Długość całkowita

Pole jest wymagane
Nieprawidłowy adres e-mail
Pole jest wymagane
Pole jest wymagane
Pole jest wymagane
Nieprawidłowy adres e-mail
Pole jest wymagane
Nieprawidłowy adres e-mail
Pole jest wymagane
Pole jest wymagane
Nieprawidłowy adres e-mail
Pole jest wymagane
Pole jest wymagane
Nieprawidłowy adres e-mail
Pole jest wymagane
L-Leucyna to aminokwas egzogenny należący do aminokwasów ketogennych. Naturalnie występuje w produktach białkowych, mięsie, jajach i rybach oraz w pokarmach roślinnych. To jeden z najważniejszych aminokwasów dla organizmu człowieka a szczególnie sportowca ponieważ wpływa on na sekrecję anabolicznych hormonów, takich jak insulina w połączeniu z węglowodanami. Oddziałuje także na specyficzne kinazy (mTOR) inicjując w ten sposób syntezę białek mięśniowych i tempo przebiegu tego procesu. Dodatkowo leucyna może wpływać korzystnie na proces redukcji tkanki tłuszczowej przyczyniając się jakości umięśnienia. To aminokwas, który ma uniwersalne zastosowanie we wszystkich dyscyplinach sportowych i na każdym poziomie zaawansowania. Stosowanie suplementów zawierających leucynę jest priorytetem potreningowym, ponieważ bez odpowiedniej ilości tego aminokwasu synteza białek mięśniowych nie może mieć miejsca.
Alfa-ketoglutaran leucyny to substancja powstająca z cząsteczki wolnej formy aminokwasu L-leucyny i kwasu α-ketoglutarowego. Alfaketoglutaran to zjonizowana postać kwasu alfaketoglutarowego będącego ketonową pochodną kwasu glutarowego. Jest on pośrednim produktem cyklu Krebsa i bierze udział w produkcji energii, metabolizmie aminokwasów, procesach utleniania oraz transportowaniu azotu. Połączenie tych dwóch związków w jedną molekułę pozwala uzyskać substancję bioaktywną o większej przyswajalności i wyższej aktywności antykatabolicznej. Taka forma leucyny wchodzi w skład nowoczesnych i kompleksowych suplementów BCAA wspomagających procesy regeneracyjne i jest szeroko stosowana we wszystkich rodzajach wysiłku fizycznego.
Ester etylowy leucyny to udoskonalona postać leucyny o znacznie wyższym stopniu wchłaniania niż wolna postać leucyny. Z tego względu na skuteczne i silne działanie antykataboliczne leucyna stała się jednym z najskuteczniejszych preparatów stosowanych w sportach siłowych, wytrzymałościowych i szybkościowych. Wpływa na zwiększona synteza białek co daje zwiększony efekt anaboliczny a w konsekwencji przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej. Ester etylowy leucyny w porównaniu do wolnej postaci jest także bardziej stabilny (nie ulega szybkiemu rozpadowi), co powoduje że większa dawka leucyny magazynowana jest w mięśniach. Dzięki lepszemu wchłanianiu i większej stabilności, dawki estru leucyny mogą być mniejsze niż wolnej leucyny.
Izoleucyna to aminokwas egzogenny, izomer leucyny. Występuje naturalnie w produktach zawierających białko, między innymi w migdałach, orzechach, mięsie i przetworach mięsnych, jajach, nabiale. Jest uniwersalnym aminokwasem okołotreningowym czyli glukogennym jak i ketogennym, gdyż stanowi alternatywne źródło energii przy niewystarczającej dostępności glukozy i/lub kwasów tłuszczowych, np. w czasie intensywnego wysiłku. Bezwzględnie niezbędna w procesie syntezy białek. Suplementacja izoleucyną ma na celu zwiększenie puli wolnych aminokwasów w ustroju co ma zabezpieczać mięśnie przed rozpadem dla potrzeb energetycznych a jednocześnie jako elementy strukturalne białek aminokwasy mogą być wykorzystywane do syntezy białek de novo co będzie wpływało na proces regeneracji po treningowej i warunkuje proces naprawy uszkodzonych tkanek. Aminokwas ten pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi. Izoleucyna stosowana jest wspólnie z waliną i leucyną w kompleksowych preparatach typu BCAA.
Alfa-ketoglutaran izoleucyny to substancja powstająca z cząsteczki wolnej formy aminokwasu L-izoleucyny i kwasu α-ketoglutarowego. Alfaketoglutaran to zjonizowana postać kwasu alfaketoglutarowego będącego ketonową pochodną kwasu glutarowego. Jest on pośrednim produktem cyklu Krebsa i bierze udział w produkcji energii, metabolizmie aminokwasów, procesach utleniania oraz transportowaniu azotu. Połączenie tych dwóch związków w jedną molekułę pozwala uzyskać substancję bioaktywną o większej przyswajalności i wyższej aktywności antykatabolicznej. Taka forma izoleucyny wchodzi w skład kompleksowych i nowoczesnych suplementów BCAA wspomagających procesy regeneracyjne i jest szeroko stosowana we wszystkich rodzajach wysiłku fizycznego.
Ester etylowy izoleucyny to udoskonalona postać izoleucyny o znacznie wyższym stopniu wchłaniania niż wolna postać izoleucyny. Z tego względu na skuteczne i silne działanie antykataboliczne izoleucyna stała się jednym z najskuteczniejszych preparatów stosowanych w sportach siłowych, wytrzymałościowych i szybkościowych. Wpływa na zwiększona synteza białek co daje zwiększony efekt anaboliczny a w konsekwencji przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej. Ester etylowy izoleucyny w porównaniu do wolnej postaci jest także bardziej stabilny (nie ulega szybkiemu rozpadowi), co powoduje że większa dawka izoleucyny magazynowana jest w mięśniach. Dzięki lepszemu wchłanianiu i większej stabilności, dawki estru izoleucyny mogą być mniejsze niż wolnej izoleucyny.
Walina to aminokwas egzogenny, który bierze udział w syntezie białek mięśniowych, a także w procesie wytwarzania energii. Walina jest wykorzystywana przez organizm na potrzeby energetyczne zwłaszcza w okresie silnego stresu np. w czasie znacznego obciążenia wysiłkiem fizycznym. Dostarczanie dodatkowej ilości aminokwasu z zewnątrz zwiększa pulę wolnej waliny w ustroju co w założeniu ma ochronić mięśnie przed rozpadem dla potrzeb energetycznych i jednocześnie wspomóc późniejszą regenerację mięśni z wykorzystaniem dostarczanych z zewnątrz aminokwasów. Walina może też wpływać na poziom i relacje neuroprzekaźników, przez co wykazuje działanie delikatnie stymulujące (odsuwa w czasie wystąpienie zmęczenia w trakcie trwania wysiłku). Wykazuje także działanie hepatoprotekcyjne (a więc ochraniające komórki wątroby). Nadaje się znakomicie jako element wspomagania wysiłku w dyscyplinach siłowych, szybkościowo-siłowych i wytrzymałościowych. Znakomicie sprawdza się zarówno w okresie zwiększania masy mięśniowej i siły jak i w czasie redukcji tkanki tłuszczowej.
Alfa-ketoglutaran waliny to substancja powstająca z cząsteczki wolnej formy aminokwasu L-waliny i kwasu α-ketoglutarowego. Alfaketoglutaran to zjonizowana postać kwasu alfaketoglutarowego będącego ketonową pochodną kwasu glutarowego. Jest on pośrednim produktem cyklu Krebsa i bierze udział w produkcji energii, metabolizmie aminokwasów, procesach utleniania oraz transportowaniu azotu. Połączenie tych dwóch związków w jedną molekułę pozwala uzyskać substancję bioaktywną o większej przyswajalności i wyższej aktywności antykatabolicznej. Taka forma waliny wchodzi w skład nowoczesnych i kompleksowych suplementów BCAA wspomagających procesy regeneracyjne i jest szeroko stosowana we wszystkich rodzajach wysiłku fizycznego.
Ester etylowy waliny to udoskonalona postać waliny o znacznie wyższym stopniu wchłaniania niż wolna postać waliny. Z tego względu na skuteczne i silne działanie antykataboliczne waliny stała się jednym z najskuteczniejszych preparatów stosowanych w sportach siłowych, wytrzymałościowych i szybkościowych. Wpływa na zwiększona synteza białek co daje zwiększony efekt anaboliczny a w konsekwencji przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej. Ester etylowy waliny w porównaniu do wolnej postaci jest także bardziej stabilny (nie ulega szybkiemu rozpadowi), co powoduje że większa dawka waliny magazynowana jest w mięśniach. Dzięki lepszemu wchłanianiu i większej stabilności, dawki estru waliny mogą być mniejsze niż wolnej waliny.
Jabłczan cytruliny jest to związek powstający z połączenia aminokwasu cytruliny z kwasem jabłkowym. Cytrulina to aminokwas, któremu przypisuje się działanie zwiększania wydolności organizmu poprzez różnokierunkowe działanie. Po pierwsze cytrulina jako aminokwas wchodzący w skład cyklu mocznikowego bierze udział w metabolizowaniu amoniaku do mocznika, przekształcając tym samym toksyczny amoniak w rozpuszczalny w wodzie i łatwy do usunięcia mocznik. Ten cykl przemian, a tym samym obecność cytruliny, jest kluczowy dla osób stosujących diety wysokobiałkowe aby nie dopuścić do zatrucia organizmu. Kolejną zaletą obecności cytruliny jest jej wpływ na wzrost metabolizmu komórkowego, podwyższenie energii i zwiększenie wytrzymałości co wiąże się z udziałem cytruliny w produkcji tlenku azotu. Suplementacja cytruliną zwiększa syntezę argininy co pośrednio wpływa na zwiększenie produkcji tlenku azotu. Cytrulina i arginina to aminokwasy, które w organizmie mogą ulegać wzajemnym przekształceniom i o ile konwersja cytruliny do argininy wymaga wielu przemian to konwersja argininy do cytruliny jest już przemianą bezpośrednią a w jej wyniku powstaje cząsteczka tlenku azotu. Dzięki obecności tlenku azotu w mięśniach dochodzi do rozluźnienia śródbłonka naczyń a efektem takiej relaksacji jest zwiększenie przepływu krwi do pracujących mięśni i dostarczenie im tlenu i szeregu składników odżywczych niezbędnych do dalszej wzmożonej pracy. Zwiększony przepływ krwi wspomaga proces „oczyszczania” pracujących mięśni. W każdej komórce dochodzi do swoistej wymiany tlenu i składników odżywczych na dwutlenek węgla i szkodliwe produkty przemian metabolicznych, które organizm musi usunąć, a ze względu na zwiększony przepływ krwi taka wymian następuje szybciej dzięki czemu komórki tkanki mięśniowej mogą dłużej i ciężej pracować. Wprowadzana w formie jabłczanu cytruliny cząsteczka łatwiej dyfunduje do pracujących mięśni a dodatkowo jabłczan jak jeden ze składników cyklu Krebsa zwiększa „energetyczność” cząsteczki.
Zalecany sposób przygotowania: Zaleca się wymieszać 2 miarki odżywki z aminokwasami BCAA w 250ml wody.
Dawkowanie suplementu aminokwasowego w dni treningowe:
Dawkowanie suplementu aminokwasowego w dni nietreningowe:
1 porcję przed snem.
Pole jest wymagane
Pole jest wymagane
Pole jest wymagane
Tabela rozmiarów odzieży męskiej
Wymiary [cm]
Jak dokonać pomiaru?
A. Szerokość w klatce piersiowej
B. Długość całkowita
Tabela rozmiarów odzieży damskiej
Wymiary [cm]
Jak dokonać pomiaru?
A. Szerokość w klatce piersiowej
B. Długość całkowita