L-glutamina jest głównie używana przez osoby odbywające treningi fizyczne, ponieważ wpiera procesy powstawania mięśni. L-glutamina jest aminokwasem, który jest jednym z budulców białek. L-glutamina jest najobficiej występującym aminokwasem w krwiobiegu i zapewnia produkcję 30-35 procent tlenku azotu we krwi. L-glutamina należy do aminokwasów względnie egzogennych (warunkowo niezbędne). Oznacza to, że może być produkowana wewnątrz organizmu, ale w wyniku niektórych stanów fizjologicznych zapotrzebowanie na nią znacznie wzrasta i konieczna jest jej podaż z zewnątrz, ponieważ organizm wykorzystuje ją w dużych ilościach. - Poprawia zdrowie układu pokarmowego, ponieważ jest istotnym składnikiem odżywczym dla odbudowy i naprawy jelita - Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i nieszczelnego jelita, zapobiegając powstawaniu nowych uszkodzeń - Jest ważnym neuroprzekaźnikiem, który wspiera pracę mózgu, zwiększa koncentrację i polepsza pamięć - Poprawia ogólny stan osób z zespołem jelita drażliwego i biegunką, równoważąc ruch jelit i ilość wytwarzanego śluzu - Wspomaga wzrost i zmniejsza zanik mięśni - Poprawia wydolność przy ćwiczeniach wytrzymałościowych - Poprawia przemianę materii i oczyszczanie organizmu - Zmniejsza apetyt na cukier i alkohol - Pomaga przy terapiach antyrakowych - Poprawia stan osób z cukrzycą i normalizuje poziom cukru we krwi Najczęściej jest stosowana w celu: obniżenia wagi ciała, pomocy w spalaniu tłuszczu i przy budowie tkanki mięśniowej. Zajmijmy się jednak badaniami, które ukazują znacznie szersze zastosowanie L-glutaminy - zaczynając od tego, że ten aminokwas jest szczególnie pomocny w leczeniu nieszczelnego jelita i przy poprawie ogólnego stanu.